Verschil tussen sterkte van bril en contactlenzen

Verschil tussen sterkte van bril en contactlenzen

Draag je een bril én contactlenzen dan is het je wellicht al opgevallen dat er een verschil zit tussen de sterkte van je bril en die van je contactlenzen.

Naarmate de sterkte groter wordt, zal het verschil tussen de bril en de contactlenzen ook groter worden.

Oorzaak sterkte verschil tussen bril en contactlenzen

Het verschil in sterkte tussen een bril en contactlenzen wordt veroorzaakt door de afstand van het glas/lens tot het oog.

Bij een bril wordt standaard gemeten met een afstand van 12 mm tussen het oog en het brillenglas. Bij sommige mensen is deze afstand groter. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de oogkassen dieper liggen.

Nu heeft die afstand tussen het oog en het glas, heel veel invloed op de sterkte. Een contactlens ligt direct op het oog en daardoor veranderd die waarde.

Negatieve sterkte wordt minder negatief

Heeft iemand een negatieve of min glas in de bril, dan zal de contactlenssterkte minder zijn. Voorbeeld: iemand met een bril van -6.00 zal een lens van ca. -5.50 moeten dragen.

Positiever sterkte wordt sterker

Heeft iemand een plus glas in de bril, dan zal de contactlenssterkte juiste sterker worden. Voorbeeld: iemand met een bril van +4.00 zal een contactlens van ca. +4.25 moeten hebben.

Leessterkte in contactlenzen

Heb je een extra leessterkte in je brillenglazen, dan kun je ook denken aan multifocale contactlenzen. De berekening van de waardes in je contactlenzen is dan totaal anders dan voor de bril. De oogzorgspecialist kan je hierbij adviseren.

Wil jij overstappen van een bril naar contactlenzen? Of draag je juist contactlenzen en wil je er een bril erbij hebben? Maak dan altijd een afspraak bij de oogzorgspecialist. Deze kan bepalen welke sterkte jij in je contactlenzen of bril moet hebben. Heb je nog nooit contactlenzen gedragen, dan is het advies zeker om een afspraak te maken met de oogzorgspecialist. Naast de oogmeting, zijn er nog veel andere metingen nodig om tot een goed contactlensadvies te komen.

Dichtstbijzijnde oogzorgprofessional

      Geef als eerste een reactie

      Geef een reactie

      Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.