Oorzaken scheuren van contactlenzen

oorzaken scheuren contactlenzen

Het is heel vervelend als je een gescheurde zachte contactlens hebt. Sommigen mensen hebben vaker gescheurde lenzen dan anderen. Is er sprake van een productiefout of ligt het ergens anders aan? De meest voorkomende oorzaken vind je in dit artikel.

Nagels beschadigen contactlenzen

Helaas voor mensen met lange vingernagels. De kans dat een contactlens scheurt is erg groot als je lange nagels hebt. Het beste kun je de lens tussen duim en wijsvinger klemmen om deze uit het oog te halen. Raakt de nagel de contactlens, dan is de kans op beschadigen of scheuren erg groot. Advies is dan ook om de nagels kort te houden. Nog een voordeel van het kort houden van de nagels is dat je het oog minder snel beschadigd door aanraking.

Als je de contactlens uit de lenshouder wilt halen, doe dit dan met het topje van jouw vinger, ook hierbij mag de nagel niet gebruikt worden. Door de nagel kan de contactlens beschadigen.

Lenshouders kunnen contactlenzen beschadigen

Helaas kan de contactlens ook scheuren als deze niet goed in de lenshouder wordt gedaan. Ligt de lens net op de rand van het houdertje, dan raakt de lens defect als de dop van de lenshouder erop gedraaid wordt.

Advies is om de lens goed op de bodem van de lenshouder te leggen, met genoeg vloeistof uiteraard. Kijk goed of de lens helemaal onder de vloeistof staat. Let er ook op dat de lens niet net boven de rand van de lenshouder uitkomt.

Dubbelgevouwen contactlenzen

Soms komt het voor dat contactlens dubbelgevouwen uit de lenshouder komt. Ook kan het zijn dat bij het inzetten de lens dubbelklapt. Ga dan niet met geweld de lens uit elkaar peuteren. Dit beschadigd de contactlens.

Advies is om de dubbelgevouwen lens in je handpalm te leggen en deze te besprenkelen met lenzenvloeistof. Daarna kun je met de wijsvinger van de ander hand de lens zachtjes proberen lost te masseren. Doe dit voorzichtig,

Droge contactlenzen scheuren heel snel

Een zachte contactlens is alleen zacht als deze goed vochtig zijn. Drogen ze uit, dan worden ze heel hard en breken heel gemakkelijk. Als je merkt dat je lenzen iets uitdrogen (maar nog niet hard zijn), leg ze dan voorzichtig in een lenshouder en vul deze goed met lenzenvloeistof en laat dit een hele tijd staan. Bekijk daarna goed de lens of deze niet beschadigd is.

Is jouw contactlens op een andere manier kapot gegaan? Laat het ons weten via de reacties hieronder.

Gaan jouw contactlenzen regelmatig kapot? Neem dan contact op met de jouw oogzorgspecialist. Vaak weet deze een oplossing voor jouw specifieke probleem.

Foto gemaakt door: Tressa L. Larson OD, FAAO

Dichtstbijzijnde oogzorgspecialist

      Geef als eerste een reactie

      Geef een reactie

      Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.