Contactlenzen vallen uit

Je zult er maar last van hebben dat contactlenzen spontaan uitvallen. Altijd op ongewenste momenten. Het is gewoon heel vervelend.

Wat te doen bij uitval van je contactlens

Op het moment dat een contactlens is uitgevallen en weer terug is gevonden, moet je de lens in ieder geval eerst goed schoonmaken voordat je deze weer gaat dragen! Doe dit altijd met contactlenzenvloeistof en nooit met water. Bekijk ook of de lens nog heel is en geen rafels of haakjes heeft. Is dit wel het geval, dan de contactlens niet meer dragen.

Ook als de contactlens op een vuile ondergrond is gevallen, deze niet meer dragen! De oorzorgspecialist kan de lens controleren of deze nog intact is en de lens intensief reinigen.

Oorzaak van uitvallende lenzen

Gebeurt het vaker dat je contactlenzen uitvallen, dan kunnen er een aantal oorzaken zijn. De meest voorkomende vind je hieronder.

Oorzaak 1: Contactlens zit binnenstebuiten

Als je de lens op je vinger hebt liggen, dan kan deze eruitzien als een soort soepkom. Hierbij staat de rand wat naar buiten. De contactlens is dan binnenstebuiten. Klap de lens dan om, zodat hij weer goed zit en plaats het dan in het oog.
Alleen een zachte contactlens kan binnenstebuiten geklapt zitten.

Oorzaak 2: Pasvorm is niet in orde

Bij harde contactlenzen zal dit niet snel voorkomen. Deze lenzen worden eigenlijk altijd op maat gemaakt. Gebeurt het toch, neem dan contact op met je oogzorgspecialist. Wellicht is de maat niet goed, of zijn de rechter en linker lens verwisselt. 

In het geval van zachte contactlenzen komt het vaker voor dat de pasvorm niet ideaal is. Net als bij kleding wordt er vaak gewerkt met standaardmaten. Dit gaat in 75-80% van de gevallen goed. De lenzen zitten dan goed en comfortabel. Bij de andere groep kunnen er wel “problemen” zijn, bijvoorbeeld in zicht, maar ook in comfort. En soms vallen dan de contactlenzen gewoon uit. Er kan dan gekozen worden voor maatwerk zachte contactlenzen. 
Naast het voordeel dat je lenzen niet meer uitvallen, zul je merken dat het comfort hoger is en vaak ook het zicht. Hoe mooi is dat? En de prijs hoeft niet eens zo heel veel anders te zijn.

Als jij last hebt van contactlenzen die af en toe uit je ogen vallen, neem dan contact op met de oogzorgspecialist. Deze kan de oorzaak achterhalen en voor een oplossing zorgen.

Dichtstbijzijnde oogzorgspecialist

      Geef als eerste een reactie

      Geef een reactie

      Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.